Jak powinien wyglądać fartuch szefa kuchni

Od kilku lat odzież gastronomiczna to bardzo ważny element praktycznie każdej, o ile nie każdej restauracji. I to nie tylko za sprawą tego, że spełnia funkcje ochronne, ale także dlatego, że wzbudza zarówno szacunek, jak i zaufanie wśród klientów. Oczywiście nie wolno zapominać o tym, że fartuch kucharski musi również spełniać odpowiednie przepisy BHP, co pozwoli na zapewnienie wysokiej higieny podczas pracy z żywnością.

Fartuch szefa kuchni to wręcz niezbędna część garderoby każdego pracownika kuchni. Jest swego rodzaju jego wizytówką, dodaje mu prezencji, dzięki czemu wygląda schludnie, czysto, elegancko, a przede wszystkim profesjonalnie. W ten sposób wzbudza zaufanie klientów do marki, podkreślając wysoki standard lokalu. Nic więc dziwnego, że bardzo często na fartuchach umieszcza się logo restauracji lub pubu, co pozwala nie tylko na subtelną reklamę lokalu, ale także na budowanie pozytywnego wizerunku, co z kolei może mieć przełożenie na zwiększenie liczny klientów.

Fartuch dla szefa kuchni – jakie cechy powinien posiadać

Estetyczny fartuch kuchenny to taki produkt tekstylny, w którego przypadku wykorzystano wysokogatunkowe materiały, najlepiej takie jak stuprocentowa bawełna lub z domieszką bawełny i poliestru. Wspomniana kwestia jest o tyle ważna, że to właśnie wymienione rodzaje tkanin charakteryzują się wysoką odpornością na zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne w postaci m.in. rozdarć lub pęknięć. W końcu należy pamiętać, że takie tekstylia jak fartuch kucharski, na co dzień poddawane są intensywnemu użytkowaniu oraz częstemu praniu. Stąd też powinny cechować się doskonałą wytrzymałością i odpornością. Warto również zatroszczyć się o to, aby zarówno fason, jak i kolor był dopasowany nie tylko do indywidualnych potrzeb kucharza, ale także do rodzaju prowadzonej działalności. W ten sposób można zadbać o produkt, który jest zgodny z polityką i kulturą restauracji. Oczywiście nie wolno zapominać o personalizacji fartucha w postaci np. logo firmy lub używanego sloganu reklamowego.

Dlaczego fartuch kucharski jest aż tak ważny

Wygląd fartucha kuchennego odgrywa bardzo ważną rolę zarówno pod względem wizerunkowym, jak i higienicznym. Pozwala zadbać o elegancki, schludny i profesjonalny ubiór pracownika, przez co wzbudza on zaufanie i poważanie wśród klientów. Powinien być idealnie dopasowany, ale nie krępować ruchów. Ciekawym elementem, w który coraz częściej wyposażane są fartuchy kuchenne, są kieszonki, które czynią je jeszcze bardziej funkcjonalnymi. Chcąc wyróżnić się na tle konkurencji, warto jest skorzystać z usługi firm, które wykonują tego typu produkty na zamówienie.

Mati Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *